10 toksycznych składników używanych przez McDonalds

McDonalds ma bardzo prostą ideę promocji i sprzedaży swoich produktów – produkt ma być tani i łatwo dostępny dla każdego. I pomimo, że od wielu lat wiele mówi się o szkodliwości na organizm produktów z McDonalds i powstawanie chorób takich jak cukrzyca, rak czy choroby serca, to i tak firma co roku notuje miliardowe obroty.

Dostępność jest kluczem do międzynarodowego sukcesu McDonalds. Ich punkty sprzedaży można znaleźć wszędzie: na lotniskach, stacjach benzynowych, na uczelniach, itd. Jednak przerażające jest globalne uzależnienie od McDonalds a zakładając, że McDonalds w najbliższym czasie nie zniknie z naszych ulic to może przyszła pora poznać niektóre składniki służące przy powstawaniu ich produktów.

Źródło: morguefile.com/archive

10 najczęściej używanych składników w McDonalds:

Akrylamid

Menu McDonalds może różnić się nieznacznie od siebie w zależności od kraju. Ale jest jeden produkt, który jest niezmienny i który znajdziemy na całym świecie – to frytki. W Kanadzie frytki mogą być podawane np. z sosem lub serem twarogowym co nie zmienia faktu, że wszystkie frytki w McDonalds zawierają jeden bardzo niezdrowy składnik – akrylamid. Nie jest to dodatkowy składnik. Jest to wynik smażenia czyli jednej z najpopularniejszych w McDonalds obróbki cieplnej. Poziom akrylamidów jest szczególnie wysoki właśnie w smażonych ziemniakach. Debata nad związkiem akrylamidu i nowotworami ciągle trwa, jednak ten związek chemiczny można znaleźć na liście Proposition 65. Jest to lista substancji chemicznych w stanie Kalifornia, które powodują raka i mają szkodliwy wpływ na organizm. Dodatkowo National Toxicology Program wymienia akrylamid, jako związek chemiczny, który może być rakotwórczy dla ludzi.

Jak można rozpoznać ilość akrylamidów we frytkach? Im ciemniej usmażone frytki, tym ilość szkodliwych substancji większa.

Azodikarbonamid

Praktycznie każde ciasto w McDonalds jest uszlachetniane. Dodawane są do nich substancje mające za zadanie poprawić konsystencję ciasta. To właśnie do nich dodawany jest związek azodikarbonamid, który znaleźć można także w bułkach i bułeczkach McDonalds-owych. Azodikarbonamid jest związkiem chemicznym, służącym także do produkcji tworzyw sztucznych i gum oraz czasami występuje w niektórych produktach tytoniowych. W Wielkiej Brytanii nie znajdziemy azodikarbonamidu w bułkach McDonalda, bo jest tam zakazanym dodatkiem do żywności. Jest również zakazany w większości krajów europejskich, w tym w Polsce a także w Australii. W Singapurze używanie azodikarbonamidu może doprowadzić do 15 lat więzienia i grzywny w wysokości $450.000.

W niektórych McDonalds-ach stosuje się ciekłą margarynę, która zawiera utwardzony olej sojowy. Częściowo uwodornione oleje zawierają bardzo duże ilości tłuszczy trans. Spożywanie ich może zwiększyć ryzyko chorób serca i może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2. Tłuszcze te znacząco podnoszą ilość złego cholesterolu w organizmie LDL co zwiększa ryzyko chorób krążenia.

Kwaśny pirofosforan sodu

Jest syntetyczną substancją toksyczną, która często stosowana jest jako środek spulchniający w produktach piekarniczych oraz jako środek regulujący proces pieczenia. The Center for Science in the Public Interest (CPSI) ostrzega, że nadmierne spożycie fosforanów może doprowadzić do zaburzeń w diecie co może skutkować osteoporozą. Kwaśny pirofosforan sodu w produktach McDonald można znaleźć w ziemniakach z cebulą, jajkach i tortilli.

Dimetylosiloksan

Jest polimerem dodawanym do olejów spożywczych jako środek przeciw-pieniący. W McDonald gotuje się w nim Filet-o-Fish, Chicken McNuggets i frytki. Dimetylosiloksan używany jest także do produkcji kosmetyków i odżywek do włosów.

THBQ (Tert-butylohydrochinon)

To związek chemiczny dodawany do oleju roślinnego służącego do smażenia kurczaka McNuggets. THBQ to produkt na bazie ropy naftowej, który może być stosowany do produkcji kosmetyków, np. cieni do powiek.

Fosforan glinowo-sodowy (E541)

Związek syntetyczny używany w McDonalds do produkcji ciasta do Chicken McNuggets. Kilka badań wykazało możliwy związek spożywania fosforanu glinowo-sodowego ze wzrostem zachorowalności na chorobę Alzcheimera.

Benzoesan sodu

Dodatek używany do produkcji sosów McDonalds. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że spożywanie mieszanki benzoesanu sodu i sztucznych barwników może powodować nadpobudliwość u dzieci. Badanie to wykazało również, że dzieci powinny unikać takiego połączenia tych składników.

5′-rybonukleotydy disodowe (E635)

To mieszanina Guanylanu disodowego i inozynianu disodowego. Można ją znaleźć w McDonalds w produktach kurzych jak również jako dodatek do niektórych sosów. Guanylan disodowy jest niebezpieczny dla bardzo małych dzieci (poniżej 3 mies.) i powinien być unikany przez osoby chore na astmę i dnę moczanową.

Pirosiarczyn sodu (E223)

Związek syntetyczny wzmacniający ciasto w tortilli McDonalds, wywołujący reakcje alergiczne u osób wrażliwych na siarczyny. Siarczyny mogą powodować także inne dolegliwości, takie jak: choroby skóry, senność, cukrzycę, wzdęcia, bóle stawów. Pirosiarczyn sodu może być także używany jako środek wybielający w śmietance kokosowej.

Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy

McDonalds ma bardzo rozbudowany dział PR, dbający o dobry wizerunek firmy wśród klientów. Stara się on zminimalizować negatywne skutki dla zdrowia spowodowane przez te toksyczne składniki. Na swojej stronie internetowej twierdzą, że używany przez nich syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy jest podobny składem do cukru. Twierdzą oni także, że używany przez nich syrop kukurydziany znajduje się w szerokiej gamie produktów dostępnych na sklepowych półkach co jest sposobem na unormowanie jego stosowania w McDonalds. Jest to również próba zamiecenia pod dywan problemów i dokumentowania negatywnych skutków zdrowotnych wywołanych przez ich syrop kukurydziany.

Toksyczne składniki znajdujące się w wielu produktach McDonalds ukryte są w używanych przez nich olejach spożywczych, pieczywie czy sosach. Eksperymenty naukowe odbywające się w kuchniach McDonalds pełne są żywności i chemii. Ale Ty nie musisz ich jeść.

Zresztą te same i inne składniki używane są również w innych fast-foodach, nie tylko w McDonalds. Dlatego bez względu na to gdzie pójdziesz zjeść, spotkasz się z tymi samymi toksycznymi składnikami. Ktoś kto regularnie jada tego typu jedzenie będzie musiał poświęcić dużo czasu aby oczyścić organizm z toksyn i innych substancji zalegających w żyłach. Dlatego ja zmieniłem swoją dietę i uważnie patrzę na to co jem, bo zdrowie jest najważniejsze.

Źródło: http://www.top10grocerysecrets.com/2015-07-02-top-10-toxic-ingredients-used-mcdonalds.html

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Dołącz do grupy moich czytelników, którzy prosto na maila otrzymują powiadomienia o nowych artykułach, promocjach oraz ciekawych wydarzeniach.

Nie wysyłam spamu i nikomu nie udostępniam Twojego adresu e-mail. Zawsze możesz się wypisać.

Poszukiwacze zdrowia wpisywali w Google m.in.:
  • mcdonald szkodliwość
  • pirofosforan sodu szkodliwość
  • skład ciastka z mcdonalda
  • Mc donald dodaqane substancje
  • mc donald toksyczne substancje
  • Mc donald zwiazki chemiczne
  • mc donalds substancje rakotwórcze
  • mcdonald zagrożenia
Tagi:, , ,
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdki (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...