Ważnym, ale niestety pomijanym w naszym życiu elementem jest prawidłowe przechowywanie żywności w tym przede wszystkim warzyw i owoców. Latem i jesienią, kiedy urodzaj i dostępność dobrodziejstw natury rośnie, kupujemy ogromne ilości świeżych warzyw i owoców, nie zastanawiając się jak je prawidłowo przechowywać. Najczęściej wszystko wkładamy do lodówki myśląc, że kupione czy zebrane produkty, dzięki niskiej temperaturze, dłużej zachowają swoją świeżość. Pomijam tutaj fakt, że obecnie dostępne produkty, szczególnie te z supermarketów, są naszpikowane ogromną ilością szkodliwych związków chemicznych i pestycydów, które pozwalają np. jabłkom czy cytrynom zachować swoją świeżość i wygląd przez długie tygodnie bez względu na to gdzie je będziemy magazynować.

Jeżeli jednak mamy dostęp do produktów organicznych, z własnego ogródka lub od sprawdzonego i pewnego dostawcy, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami, które zapewnią przechowywanie warzyw i owoców bez utraty ich właściwości zdrowotnych.

Ponieważ istnieje duża różnorodność żywności, począwszy od produktów mącznych, przez owoce i warzywa a skończywszy na mięsach i rybach, dlatego ja w tym artykule chciałbym zająć się prawidłowym przechowywaniem tylko owoców i warzyw.

jak-przechowywac-owce-i-warzywa

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Miejsce przechowywania owoców i warzyw możemy podzielić na dwie grupy:

  • przechowywanie w lodówce lub w miejscu ze zbliżoną temperaturą otoczenia, czyli ok. +5 st.C
  • przechowywanie w temperaturze pokojowej czyli 15-25 st.C
Przechowywanie żywności w lodówce

Dzięki rozwojowi techniki aktualnie sprzedawane lodówki mają dużo użytecznych funkcji, które umożliwiają nam we właściwy sposób przechowywać produkty spożywcze. Ale w przypadku, gdyby nasze zapasy warzyw i owoców były zbyt duże, do przechowywania możemy użyć piwnicy, komórki czy innego, chłodnego miejsca.

Do warzyw i owoców, które możemy magazynować właśnie w takim środowisku możemy zaliczyć: zielone warzywa liściaste, marchewkę, bakłażany, winogrona, jagody, maliny, borówki, czereśnie, warzywa strączkowe, jabłka, brokuły, seler naciowy czy paprykę.

Pomimo idealnej, niskiej temperatury dla tych produktów, należy pamiętać, aby nie trzymać ich tam za długo gdyż one też się mogą zepsuć, a żywności nie wolno wyrzucać.

Czy wiesz, że:

Przed zamrożeniem kalafiora warto zanurzyć go w wodzie z kwaskiem cytrynowym. Pozwoli to zachować jego naturalną barwę.

Przechowywanie żywności w temperaturze pokojowej

Najczęściej wybieranym miejscem, w którym składujemy zakupione produkty warzywne jest kuchnia. Każdy z nas ma do tego przeznaczony pojemnik, do którego wkłada świeże owoce i warzywa.

Oto lista produktów, dla których temperatura pokojowa jest idealna: melon, arbuz, awokado, ananas, banan, brzoskwinie, morele, cebula, pomidory, czosnek, kiwi, świeże zioła, gruszki, pomarańcze, cytryny i mandarynki.

Zapewne teraz zauważysz, że część produktów w Twojej spiżarni jest źle przechowywana. Na przykład, częstym błędem jest umieszczanie w lodówce czosnku, cebuli i bananów, które powinny mieć swoje miejsce na zewnątrz lodówki. Podobnie sprawa ma się z jabłkami, winogronami czy czereśniami, które często zostawiamy na zewnątrz aby mieć je pod ręką, gdy tym czasem ich miejsce to chłodna lodówka. No cóż. Warto zweryfikować swoje przyzwyczajenia, aby owoce o warzywa, które przechowujemy, jak najdłużej zachowywały swoje właściwości zdrowotne.

Należy także pamiętać, aby wszystkie produkty przechowywać w odpowiednich pojemnikach a nie np. w woreczkach foliowych w których przynosimy zakupy ze sklepu. Jeżeli już nie posiadamy tak dużej ilości pojemników, lepiej jest we właściwy sposób rozmieścić produkty nie zamykając ich. Dzięki stałemu dopływowi tlenu, żywność zachowa swoją świeżość dłużej niż gdyby miały się męczyć w foliowej torbie.

Share: