15 zdrowych produktów bogatych w magnez

Jeżeli planujesz odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowej diety, warto w swoim jadłospisie umieścić produkty bogate w magnez. Ten pierwiastek ma znaczący wpływ na nasz organizm oraz reguluje wiele funkcji życiowych. Po produkty bogate w magnez powinniśmy sięgać jak najczęściej, gdyż niestety wiele z nas cierpi na jego niedobór. Niestety częste picie kawy, antykoncepcja czy zanieczyszczenie środowiska powoduje, że poziom magnezu w naszych organizmie spada.

Dlatego warto poznać 15 prostych i ogólnie dostępnych produktów, które zawierają w swoim składzie dużą ilość magnezu. Warto poznać i używać. Używać, żeby nie jeść tych wszystkich reklamowanych chemicznych świństw, które z magnezem nie mają nic wspólnego.

Siemię lniane

Siemię lniane jest najczęściej kojarzone z produktem dostarczającym zdrowych kwasów Omega-3. Jednak mało osób wie, że jest to także bogate źródło magnezu. Siemię lniane jest idealnym produktem, gdyż jest łatwo przyswajalny przez organizm. Jeżeli nie masz dostępu do tego produktu, można je zastąpić w diecie także olejem lnianym. Siemię obniża poziom cholesterolu we krwi, spowalnia wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym, wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Jak wcześniej wspomniałem, siemię lniane to także kwasy Omega-3. Dzięki nim zwalczysz wolne rodniki w organizmie. Kwasy Omega-3 znajdują się także w rybach, np. w łososiu, ale spożywanie siemienia lnianego może być świetnym źródłem Omega-3 pochodzenia roślinnego lub może być rozwiązaniem dla osób, które nie lubią jadać ryb.

Jak jeść siemię lniane? Można dodawać je do zup oraz sałatek. Dzięki swoim małym rozmiarom, pestki siemienia są praktycznie niezauważalne a dają wiele korzyści organizmowi.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada to potężne źródło magnezu. Od dawna wiadomo, że spożywanie ciemnej czekolady pomaga wytwarzać w organizmie endorfiny. W ciemnej czekoladzie znajdują się także przeciwutleniacze, których nie znajdziesz w czekoladzie mlecznej. To one uwolnią Twój organizm od wolnych rodników.

Jak jeść ciemną czekoladę? Wiele osób uwielbia czekoladę. Ja też. Ważne jest jednak, aby jeść czekoladę ciemną gorzką a nie mleczną. Zwróć na to uwagę, gdyż przy wyborze tej drugiej efekt może być wręcz odwrotny od zamierzonego. Nie ma potrzeby jeść od razu całej tabliczki. Wystarczy od czasu do czasu jeść po kawałeczku, np. jako deser po obiedzie.

Nasiona słonecznika

Słonecznik dostarcza duże ilości składników odżywczych i minerałów oraz magnez. Jest to idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Zawarty w nasionach słonecznika magnez pozwoli Ci zachować spokój w sytuacjach stresujących. Dlatego zamiast zapalać kolejnego papierosa lepiej jest poskubać słonecznik. Dodatkowo przez dłuższy czas utrzymasz uczucie sytości a także dostarczysz organizmowi dawkę selenu, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

Jeżeli boisz się, że przez dużą ilość tłuszczy w nasionach słonecznika dostarczysz organizmowi ich za dużo, pamiętaj, że są to dobre, jedno i wielonienasycone tłuszcze.

Jak jeść nasiona słonecznika? Można je chrupać praktycznie wszędzie. Należy jednak pamiętać, żeby jeść świeże pestki najlepiej bezpośrednio wyskubane z kwiatu słonecznika i unikać nasion suszonych dwutlenkiem siarki czy solonych. No i pamiętaj, żeby nie śmiecić łupinkami.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca zawierają imponującą ilość magnezu. Już ich niewielka ilość zapewnia ochronę dla Twoich kości czy reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz magnezu orzechy nerkowca dostarczają żelazo, potas i białko. Są także bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, które mogą pomóc schudnąć ale tylko gdy są spożywane jako część odpowiedniej diety.

Jak jeść orzechy nerkowca? Można je spożywać jako przekąska w ciągu dnia a także jako dodatek do sałatek i dań głównych oraz wszędzie tam gdzie chcemy uzupełnić ilość magnezu.

Soja

To świetne źródło magnezu a także białka, zdrowych tłuszczy i żelaza. Soja zbudowana jest z włókien, które likwidują zaparcia oraz ułatwiają zasypianie. Łącząc w daniach soję i innymi produktami zawierającymi zdrowe tłuszcze możemy uzyskać sycącą potrawę, dzięki której powstrzymamy uczucie głodu.

Ze względu na dużą ilość białka w soji, jest ona często używana jako zamiennik produktów z mięsa szczególnie w diecie wegetariańskiej.

Jak jeść soję? Soja nie należy do najsmaczniejszych produktów ale przygotowując ją w odpowiedni sposób, można ją dodać do zup. W przetworzonej formie soję można jeść jako tofu, ale wtedy ilość magnezu w potrawie maleje.

Nasiona dyni

Nasiona dyni są jedną ze zdrowszych opcji przekąsek. Magnez i tryptofan zawarte w pestkach dyni pomagają organizmowi odpocząć podczas snu. Zawarte w nich białka wyregulują poziom glukozy we krwi. Są również dobrym źródłem cynku, który korzystnie wpływa na prostatę a także źródłem kwasów Omega-3, które chronią serce i zmniejszają ilość wolnych rodników.

Najlepszym źródłem nasion dyni są pestki z ekologicznych plantacji. Lepiej unikać nasion dyni tych dostępnych w sprzedaży masowej, dzięki czemu unikniemy spożycia szkodliwych pierwiastków chemicznych, którymi są obrabiane nasiona dyni produkowane na masową skalę.

Jak jeść pestki dyni? Nasiona dyni warto dodać do różnego rodzaju sałatek, np. do sałatki z kurczakiem i owocami, dzięki czemu wzbogacimy posiłek zarówno ciekawym smakiem jak i zdrowymi składnikami.

Koperek

Koperek powinien na stałe zagościć w kuchni każdego, kto chce dbać o swoje zdrowie. Nie tylko ma ładny, charakterystyczny zapach ale także jest bogatym źródłem naturalnego magnezu. Ponieważ w koperku ilość magnezu jest bardzo wysoka, dlatego nie ma potrzeby dodawania go do potraw w zbyt dużych ilościach. Koperek zawiera także składniki działające przeciwutleniająco, a także ważne witaminy A i C, które poprawiają wygląd skóry i odpowiednio wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Zawarte w koperku flawonoidy mają właściwości przeciwnowotworowe co może być jednym z powodów, dla których warto go dodawać do naszych codziennych posiłków.

Jak jeść koperek? Przede wszystkim można go dodawać do dań z drobiem i rybami. Najlepiej smakuje w połączeniu z sokiem z cytryny. Wystarczy posypać filet z kurczaka lub z ryby koperkiem z sokiem z cytryny, usmażyć i już mamy zdrową i szybką potrawę. Naturalnie, lepiej jest dodawać koperek świeży, ale w przypadku jego braku można też korzystać z koperku suszonego.

Quinoa – komosa ryżowa

Quinoa jest przepełniona magnezem oraz innymi minerałami, witaminami i zdrowymi substancjami takimi jak błonnik. Wystarczy 100g. Quinoa aby dostarczyć organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania na magnez. Owoce Quinoa to także bogate źródło białka i błonnika pokarmowego a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E.

Jak jeść quinoa? Ten produkt to doskonały zamiennik ryżu czy kaszy kuskus, ponieważ zawiera więcej minerałów, błonnika i białka. Można go używać także np. do sushi.

Czarna fasola

Fasola jest dobrym źródłem magnezu. Zawiera także dużo rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga przewód pokarmowy oraz zapobiega powstawaniu polipów w jelicie grubym, które mogą doprowadzić do raka jelita grubego. Fasola jest także dobra dla serca oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Potrawy zawierające fasolę są doskonałym dodatkiem do diety, ponieważ jest ona trawiona powoli, dzięki czemu dłużej odczuwamy uczucie sytości. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika, fasola wspomaga utratę wagi i poprawia ogólny stan zdrowia.

Jak jeść fasolę? Fasola idealnie pasuje do przystawek oraz do dań głównych, zapiekanek, gulaszy i sałatek.

Masło orzechowe

Masło orzechowe to kolejny produkt bogaty w magnez. Już 2 łyżki masła orzechowego uzupełnią 1/10 dziennego zapotrzebowania organizmu w magnez. Jedząc codziennie 2 łyżki masła orzechowego oraz inne produkty z tej listy będziesz mieć pewność, że ilość magnezu w Twoim organizmie jest wystarczająca. Masło orzechowe jest bogate w zdrowe tłuszcze i potas. Posiada też błonnik i białko dlatego można je znaleźć w większości planów dietetycznych.

Ponieważ do wytworzenia masła orzechowego konieczne jest poddanie orzechów obróbce chemicznej, dlatego warto zwrócić uwagę aby używać masła pochodzenia organicznego, pozbawionego sztucznych i szkodliwych substancji chemicznych.

Jak jeść masło orzechowe? Masło orzechowe to idealny dodatek do kanapek. Warto zastąpić nim niezdrowy i sztuczny krem czekoladowy lub podobne.

Soczewica

Soczewica jest dobrym źródłem magnezu dorównując jego zawartością swojej kuzynce fasoli. W 100 g. soczewicy znajduje się aż 36 mg. magnezu. Oprócz magnezu, soczewica zawiera również bogate źródła żelaza oraz witaminy B6, które wspomagają pracę mózgu oraz całego układu nerwowego. Soczewica to także źródło taniny, które mogą chronić organizm przed nowotworami, spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Poza tymi wszystkimi dobrodziejstwami, soczewica zapobiega także nadciśnieniu, anemii i miażdżycy.

Jak jeść soczewicę? Soczewica może być spożywana podobnie jak fasola jako dodatek do zup i sosów. Należy pamiętać, że soczewica bardzo chłonie wodę i podczas gotowania dwukrotnie zwiększa swoją objętość.

Szpinak

Zawartość magnezu w szpinaku to jeden z powodów dla których mówi się, że szpinak jest najzdrowszym warzywem. W 100 g. szpinaku znajdziemy 79 mg. magnezu. Dzięki niemu możemy poprawić sobie nastrój, zwalczyć uczucie depresji jak również zapobiec bólom i zawrotom głowy. Szpinak pomaga także w zaśnięciu i podczas snu zregenerować organizm. Szpinak zawiera składniki odżywcze, które działają w organizmie jako przeciwutleniacze, dzięki czemu jest naszym sojusznikiem w walce z rakiem i chorobami serca i miażdżycą. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.

Jak jeść szpinak? Bardzo często szpinak można znaleźć w przepisach na zdrowe koktajle i smoothie. Można go także dodać do kanapek czy do jajka.

Awokado

Awokado nie zawiera tak dużej ilości magnezu jak inne produkty z tej listy, ale mimo to jest zdrowym urozmaiceniem w diecie. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Awokado jest także doskonałym źródłem potasu, który zawiera go więcej niż banany. Ponadto zawiera także błonnik, za który Twój organizm będzie Ci wdzięczny.

Jak jeść awokado? Najlepiej spożywać je świeże, bezpośrednio po zakupie. Pestka awokado jest niejadalna a żeby awokado nie zczerniało można je skropić sokiem z cytryny. Awokado idealnie nadaje się do robienia masła, którym można smarować pieczywo zamiast niezdrowych tłuszczy roślinnych i margaryn.

Źródło: bembu.com

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Dołącz do grupy moich czytelników, którzy prosto na maila otrzymują powiadomienia o nowych artykułach, promocjach oraz ciekawych wydarzeniach.

Nie wysyłam spamu i nikomu nie udostępniam Twojego adresu e-mail. Zawsze możesz się wypisać.

Poszukiwacze zdrowia wpisywali w Google m.in.:
  • avocado magnez
  • magnez lista
  • magnez w siemieniu lnianym
  • siemie lniane magnez
Tagi:, , , , , , , , ,
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdki (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
  • pablo

    Ciekawe zestawienie. Dzięki za te informacje